dinsdag 3 september 2013

Prijzen stijgen ook als de inflatie daalt

1,3 procent. Zoveel minder is elk euro die u heeft waard vergeleken met de zomer vorig jaar. Althans, als we de inflatie in de eurozone als uitgangspunt nemen. Nemen we de Nederlandse inflatie, wat logischer is, dan is 1.000 euro die u vorig jaar zomer had, nu eigenlijk nog ca. 970 euro waard. De prijzen zijn in Nederland namelijk met ruim 3 procent gestegen. Anders gezegd: 3 procent van uw geld is weg.

Van inflatie is sprake wanneer de prijzen stijgen. Dus als de inflatie lager is, betekent dat NIET dat de prijzen van wat u elke maand koopt, zijn gedaald. Nee, ze zijn alleen minder hard gestegen. Maar wel GESTEGEN.

Daling op komst

Hou dit in uw achterhoofd als u in oktober leest dat de inflatie in Nederland spectaculair is gedaald. Want dat gaat er gebeuren omdat de verhoging van de btw per 1 oktober 2012, van 19 naar 21 procent, uit de berekening valt.

Dat is een schrale troost voor de Nederlander. De prijzen blijven dus stijgen, zij het iets minder hard. En dat vanaf een permanent hoger niveau omdat de genoemde verhoging van de btw álle prijzen PERMANENT heeft verhoogd.

Zo een uitleg zou je verwachten van de instelling die erover gaat, namelijk De Nederlandsche Bank (DNB). Maar niets ervan. DNB schermt alleen met het feit dat de hoge inflatie in Nederland tijdelijk is en dat de inflatie in 2015 en 2015 naar verwachting rond 1,5 procent – elk jaar – zal uitkomen. Overigens, eind 2011 voorspelde DNB iets meer dan 1 procent inflatie in 2013 in Nederland.

Inflatie zo ver het oog reikt
De centrale bank heeft gelijk. Zoals gezegd valt het effect van de btw-verhoging in de herfst van dit jaar inderdaad uit de berekening van de inflatie. Maar voor de volledigheid had de bank even mogen melden dat de prijzen permanent zijn gestegen én dat, zelfs als de inflatie op 1,5 procent uitkomt in 2014 en 2015, de kans groot is dat de loonstijgingen in Nederland lager zullen zijn.

Overigens, de schade van 30 euro op elke 1.000 euro lijkt mee te vallen. Bedenk dat dit schade per jaar is. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog slechts in één jaar, een lichte daling van prijzen meegemaakt. Voor de rest was er alleen sprake van inflatie, jaar in jaar uit. Gemiddeld zo een 2 procent per jaar. Niet veel? Misschien niet per jaar.

Gulden nog maar de helft waard
Die lage inflatie heeft er wel voor gezorgd dat de koopkracht van de gulden, dat het imago van een sterke munt had, alleen al sinds 1980 met ca. 40 procent (!) is gedaald. En dan laat ik de jaren zeventig, jaren van zeer hoge inflatie, nog buiten beschouwing! Nemen we dat decennium mee, dat is de koopkracht van de gulden door de aanhoudende inflatie meer dan gehalveerd.

En dat gaat door. Zoals DNB in het persbericht over de tijdelijk hoge Nederlandse inflatie stelt, streven DNB en de ECB (de Europese Centrale Bank), naar een inflatie van rond de 2 procent elk jaar. Dat betekent dat aan het einde van dit decennium bijna 15 procent van de koopkracht van uw euro verdwenen zal zijn. Minstens, want ik vrees dat de ECB er niet in zal slagen de inflatie rond de 2 procent te houden.

Dat wat ik 'geldmoord' heb genoemd – de titel van mijn boek, Geldmoord, slaat op de genoemde enorme waardedaling van onder meer de gulden in de afgelopen decennia – gaat gewoon door. Dat is ongeveer de enige constante in de anders zo voortdurend veranderende wereld.

2 opmerkingen:

  1. Zowel de leden van de ECB als DNB zijn "wegkijkers", in loondienst van de Politiek (vml ambtenaren) en het Ambtenarenapparaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom schrijven de kranten niet over deze zaken, dit is wat Nederland moet weten. Dank

    BeantwoordenVerwijderen