donderdag 8 november 2012

Inflatie Nederland naar 2,9%



Veel Nederlandse kranten hadden deze week een prima gelegenheid goed uit te pakken met stevige koppen. De aanleiding: het CentraalBureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat de inflatie in Nederland in oktober opgelopen is van 2,3 procent naar 2,9 procent. Daarmee heeft Nederland te maken met de hoogste inflatie in vier jaar tijd of, afhankelijk van de rekenmethode, zelfs met de hoogste inflatie in een decennium. 

Bij dit cijfer is echter een belangrijke opmerking op zijn plaats. Wat de prijzen aangejaagd heeft, is namelijk de verhoging van de btw per 1 oktober dit jaar, van 19 naar 21 procent. Had de overheid dat niet gedaan, dan zou de geldontwaarding 2,0 procent hebben bedragen.

Eenmaal, andermaal?

Kortom, er is hier sprake van wat een eenmalig effect heet. Over een jaar valt die verhoging van de btw uit de cijfers. Immers, inflatie wordt berekend als prijsverandering van een mandje goederen en diensten over een periode van 12 maanden. In oktober 2013 zullen de prijzen dus vergeleken worden met de prijzen uit oktober dit jaar, waarin de btw-verhoging inbegrepen is.

Daardoor zal de btw-verhoging geen rol meer spelen voor de jaarlijkse inflatie. Dit in tegenstelling tot nu bijvoorbeeld, wanneer de prijzen vergeleken worden met de prijzen van dezelfde goederen en diensten in oktober 2011. Toen zat overal nog 19 procent btw op, nu is dat 21 procent, waardoor de procentuele stijging van de prijzen natuurlijk behoorlijk hoger uitpakt.

Zorgpremies

Hierbij zijn er twee dingen waarmee u rekening moet houden. De eerste is dat mocht de overheid de komende tijd meer belastingen en heffingen verhogen, er geen sprake meer zal zijn van een eenmalig effect op de inflatie. Stel dat de overheid de btw in het voorjaar van 2013 bijvoorbeeld verhoogt met 1 procentpunt. We kunnen dan niet meer spreken van weer een eenmalig effect.

Waar verder rekening mee gehouden moet worden is dat er de komende tijd allerlei prijzen omhoog zullen gaan, die echter niet mee tellen voor de berekening van de inflatie. Een goed voorbeeld is de verhoging van het eigen risico in de zorg. Dat is niets anders dan een hogere uitgave voor iedereen. 
 Die hogere uitgave telt echter niet meer voor de berekening van de inflatie. Hetzelfde geldt straks voor verhoging van de zorgpremies voor grote groepen Nederlanders, als de plannen van het nieuwe kabinet voor een inkomensafhankelijke zorgpremie doorgevoerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten